Rio de Janeiro
juli 2025
Tijdens onze rondreis door Brazilië verbleven we 4 dagen in Rio de Janeiro, dat sinds lang hoog op ons verlanglijstje stond.
Rio staat bekend om zijn iconische stranden zoals Copacabana en Ipanema, zijn legendarische carnaval en sambacultuur, het Christus-Verlosser beeld en de Suikerbroodberg. Hier vindt je een prachtige mix van bergen, regenwouden en kustlijn.
Van en naar de luchthaven:
De vluchtduur van Europa naar Rio is ongeveer 12 en een half uur. De terugvlucht is een uurtje korter door de straalstroom. Vanaf de internationale luchthaven Rio/Galeão (GIG) is het 27 km naar Copacabana, . De kleinere Aeropuerto Santos Dumont ligt dichter bij het stadscentrum en verzorgt voornamelijk binnenlandse vluchten.
Verplaatsingen en veiligheid in Rio:
Autorijden wordt afgeraden omwille van de drukte maar zeker ook de veiligheid!
Op zich is Rio redelijk veilig zolang je voorzichtig bent en in de juiste wijken blijft, maar er is een gezegde dat “je nooit meer dan 5 kilometer van gevaar bent”… Blijf in elk geval weg van de favela’s.
Het gemakkelijkst is om met de taxi of metro rond te reizen. Fietsverhuur is populair maar op zich niet zo praktisch. Wel is het leuk om langs de stranden te fietsen.
Overnachten:
Je zou met gemak een paar weken kunnen doorbrengen in Rio!
De locatie van je hotel bepaalt voor een groot stuk de prijs.
De meeste toeristen verblijven in de buurt van Copacabana. Ipanema en Leblon zijn duurder en chiquer. De wijk Santa Teresa ligt meer in het centrum, in het oudere deel van de stad, maar niet op loopafstand van het strand. Het is er goedkoper om te overnachten en heeft een wat meer alternatieve vibe met veel restaurantjes, leuke guesthouses en uitstekende boutique hotelletjes.
Wij hadden er maar 4 nachten en wilden graag dichtbij het strand en de actie verblijven. Windsor Palace Hotel ligt aan het Copacabanastrand, en heeft een mooi rooftop zwembad.
Een lijstje met andere goede hotels vind je hier.
Kaart Rio:
Rio is groot en bestaat uit verschillende wijken:
Miami Beach:
Miami ligt aan de Atlantische Oceaan en heeft prachtige brede zandstranden die zich van South Beach over Mid Beach tot North Beach uitstrekken. Wij gingen gelijk naar South Beach (SoBe) en keken onze ogen uit bij Lummus Park en Muscle Beach, waar velen hun getrainde lichamen komen showen. Het is chillen op de strandbedjes en we wandelen ook een stukje langs het strand om de kleurrijke lifeguard posten te bekijken. Van het strand gaat het naar de rooftop pool waar we nippen we van de heerlijke coctails.
Een meisjesdroom gaat in vervulling als ik ga skeeleren langs Ocean Drive en South Beach, al had ik op voorhand beter wat meer geoefend 😊. Bij Bike ‘n Roll, (210 10th Street), kan je fietsen en skeelers huren. Ze organiseren ook begeleide fiets- en segway tochten.
Verder bekijken we de mooie art deco gebouwen op Ocean Drive en gaan shoppen bij Lincoln Road en de Mall. Ipv te wandelen kan je ook per fiets een begeleide art deco tour doen. En de gratis trolley bus rijdt helemaal van South Beach naar North Beach.
Ocean Drive is overdag al de moeite maar verandert ‘s avonds nog meer in een schouwspel met de gekste taferelen. We zijn er twee keer gaan uit eten, een keertje bij Café Milano (Ocean Drive 850), om de hoek van het hotel en keer bij Ocean 7 café, bij het Majestic Hotel (Ocean Drive 660). Vanaf het terras aanschouwen we de mix aan passanten: schaars geklede dames, oversized Amerikanen en hippe beachboys in stoere sportcars. Miami is zeer tolerant en gêne bestaat er gewoonweg niet.
Downtown Miami:
Op dag 2 nemen we een Uber naar downtown Miami, naar het Bayfront Park. Hier loop je over de “Miami walk of fame” naar het Hard Rock Café en Miami Observation Wheel. En er zitten veel leuke shops in Bayside Marketplace.
Vanaf Bayside Marina gaan we mee met de Thriller speedboat. Via Dodge Island gaat het naar Star Island en Fischer Island met de mansions van de sterren oa. Will Smith, David Beckham, Shaquille O’neil, Gloria Estefan, Carmen Electra, de Pfizer baas, … en dan varen we tegen superhoge snelheid naar South Beach.
Na de boottocht wandelen we langs de American Airlines Arena, thuisbasis van basketbalploeg Miami Heat, en de Freedom Tower, de oudste wolkenkrabber van de stad (1925). Die toren diende als doorgangscentrum voor Cubanen die hun communistisch regime ontvluchtten, vandaar de naam.
Van hieruit nemen we de gratis monorail en trolleybus naar het Wynwood Art District met de Wynwood Walls. Tussen 19th en 37th Street vind je veel kunstgalerijen en streetart. Via ons hotel, dat partner is van dit kunstproject, krijgen we gratis toegang. Wynwood mag je zeker niet overslaan tijdens een bezoek aan Miami!
De agglomeratie Miami telt meer dan 5 miljoen inwoners en is zeer multicultureel. Meer dan 60% is buiten de VS geboren.
Wie meer tijd heeft kan de buurt rond Little Haiti bezoeken of Little Havana. Je kan er begeleide food tours doen of gewoon leuk rondwandelen en de sfeer van Cuba opsnuiven. In de Calle Ocho valt er dag en nacht wat te doen. Proef de Cubaanse koffie, kijk hoe de sigaren gerold worden en hoe de Cubaanse mannen domino spelen in Domino Park.
Meer bezienswaardigheden:
- Coral Gables en de Venetian Pool: een dure buurt waar veel rijke Cubanen wonen. De Venetian Pool is een zwembad dat uitgehakt is in de koraalrotsen met grotten en watervallen. Elke avond wordt het bad geleegd en opnieuw gevuld.
- Fairchild Tropical Garden: de grootste botanische tuin op het Amerikaanse vasteland
- Miami Zoo, de enige tropische dierentuin in de VS
- Vizcaya, de spectaculairste residentie van Miami. Gebouwd tussen 1914 en 1916 met meer dan 70 vertrekken vol Europees antiek, oosterse tapijten en kunst. Prachtige tuinen.
- Jungle Island, tussen Miami Beach en Downtown Miami gelegen, een interactieve dierentuin.
Vanuit Miami kan je ook prima dagtrips maken naar zowel de Everglades als de Keys. Dat deden wij echter later tijdens onze reis door Florida.
Meer blogs:
Reactie plaatsen
Reacties