Menorca

juli 2022

Vanuit onze vaste stek in Zuid-Frankrijk verkennen we graag de eilanden van de Middellandse Zee. Na Corsica en Sardinië kiezen we in de zomer van 2022 voor een tripje naar de Balearen. 

Menorca behoort samen met Ibiza en Mallorca tot de eilandengroep ‘de Balearen’. Menorca is veel rustiger dan de andere eilanden en is vooral populair bij gezinnen. 

Het eiland heeft prachtige stranden en heerlijk beschutte baaien. Daarnaast zijn de plaatsjes Ciutadella de Menorca en Mahon mooie havendorpjes met een historisch centrum. 

Sinds 1993 is Menorca in zijn geheel opgenomen op de lijst van Biosphere Reserves van Unesco. Het natuurgebied “Parque Natural de s’Albufera des Grau” mag je zeker niet overslaan tijdens je bezoek. Het eiland is trouwens ook zeer geliefd bij vogelspotters!

Rondom het hele eiland loopt een kustpad, Cami de Cavalls. Dit oud paardenpad is ideaal voor mooie wandeltochten.

Één weekje blijkt voor ons ideaal om het hele eilandje te verkennen. 

Praktisch:

Hoe kom je er?

✈️ De luchthaven van Menorca ligt net buiten Mahon. Tijdens het zomerseizoen worden veel vluchten aangeboden, o.a. via Tui, ook vanaf Lille.

🛳 Vanuit Barcelona en Valencia (Spanje) kan je met de ferry naar Menorca varen. Info op de websites van de verschillende maatschappijen: Acciona Trasmediterranea, Balearia en Iscomar Ferries.

Vanuit Nice en Toulon (Frankrijk) varen de veerboten van Corsica Ferries naar de eilanden in de Middellandse Zee.

Wij nemen de nachtferry vanuit Toulon naar Menorca, wat een heel relaxte manier is om de vakantie te beginnen. Hoe vroeger je de overtocht boekt, hoe goedkoper. Wij betaalden ongeveer 400€ voor 4 personen en een auto, heen en terug. 

Omdat autohuur nog steeds enorm duur is in de nasleep van de corona-pandemie, is de boot voor ons een veel interessantere optie in vergelijking met vliegen/autohuur.

Autohuur:

Menorca is een klein eiland maar een auto is onmisbaar om vlot de mooiste plekjes te bereiken. Wij huren altijd via Rental Cars.

Overnachten:

Er is een groot aanbod van hotels en appartementen op Menorca.

Er zijn maar 2 campings op het eiland! Buureiland Mallorca heeft zelfs geen campings! Logisch misschien, gezien de meesten mensen met het vliegtuig aankomen…

Wij kiezen de mooie camping Son Bou uit om onze tent op te zetten. Deze schaduwrijke camping heeft veel en goede faciliteiten: een groot zwembad, sportfaciliteiten, een goed restaurant en animatie. Je kan er ook aan glamping doen en er zijn allerlei types bungalows te huur.

Wat te doen?

#1 Stranden en paradijselijke baaien

Het eiland heeft een kustlijn van meer dan 200 km en de mooiste stranden en baaien van de Balearen.

Het zuiden van het eiland heeft veel groene vegetatie met dennenbossen en kalksteenrotsen en kliffen die uitlopen op witte zandstranden en turquoise water. Het noorden is ongerepter en ruiger met vrij weinig vegetatie. De stranden zijn er niet zo wit als in het zuiden.

Hier volgt slechts een opsomming van enkele baaien en stranden, er zijn zeker en vast nog meer pareltjes te ontdekken!

  • Cala Galdana, een 400 meter lang boogvormig strand in het zuidwesten met strandtentjes en watersportmogelijkheden. Zeker één van de populairste stranden op het eiland. Druk!
  • Cala Macarella en Cala Macarelleta, hele mooie baaitjes in het zuidwesten, wat ons betreft de mooiste van het hele eiland! Beide stranden zijn via een wandelpad met elkaar verbonden. Helder turquois water, pijnbomen en rotsen... ❗️In het hoogseizoen niet met de auto te bereiken. Je kan er met de bus naartoe (ook dan is het nog een eind wandelen) of wandelen vanuit Cala Galdana, wat wij deden. Het is ongeveer 6.5 km stappen (heen en terug) via het wandelpad Cami de Cavalls. 
  • Cala Mitjana, in een kleine baai in het zuidwesten, omgeven door pijnbomen en mooie kliffen. Heel druk en daarom gingen wij direct door naar het kleinere Cala Mitjaneta, waar het veel rustiger was. Aan beide kanten van de stranden vind je prachtige uitzichtpunten voor foto’s. Enkel te bereiken via een pad van ongeveer 1 km vanaf de parking in Cala Galdana.
  • Cala en Turqueta, ook in het zuidwesten. Eén van de bekendste en mooiste stranden van het eiland dat zijn naam dankt aan de turquoise kleur van het water. Hier vind je fijn wit zand, kliffen en dennenbomen. Het strand is niet zo groot en het kan er erg druk worden.
  • Playa Fornells, in het noorden. Erg bekend voor watersport. Je kan er duiken, windsurfen, zeilen, SUP’en en boottochtjes doen.
  • Cala Pregonda, Cala Cavalleria en Cala del Pilar, in het noorden van het eiland. Een eind stappen na het parkeren. Hier vind je rode zandstranden. Wij kwamen er met de bootexcursie van Menorca Nord, een aanrader!
  • Playa de Son Bou, het langste strand van het eiland, 4 km, in het zuiden. Heel veel faciliteiten.
  • Sa Mesquida, het strand waar veel locals komen. In het oosten, op ongeveer 10 km van Mahon. Weinig voorzieningen.
  • Cala Binidali, een kleien inham op 9 km van Mahon, met fijn zand en een ongerepte omgeving.
  • Es Caló Blanc, het kleinste strandje van het eiland, in het zuidoosten. Minder bekend. Kristalhelder water en prima snorkelspot. Onze favoriet!

#2 Parque Natural de s’Albufera des Grau

Dit natuurpark ligt in het oosten van het eiland. Deze beschermde regio heeft een rijke fauna en flora

Het park beslaat een gebied van meer dan 5000 hectare en omvat een deel van het eiland, de zee en enkele kleinere eilanden.

Er is een bezoekerscentrum en er zijn drie korte aangeduide wandelroutes, onder andere eentje naar de mirador. Wij liepen de rode route. Erg warm in de zomer... Meer info vind je op de website.

#3 Wateractiviteiten

Menorca heeft meer dan 200 kilometer kust dus de activiteiten op en in zee zijn eindeloos!

De baai van Fornells is bekend voor de goede zeil- en windsurfcondities. Kayakken en SUP'en kan overal op zee. Wij boekten er een boottocht via Menorca Nord. Vanuit Fornells bezochten we Cala Pregonda en de Cap Cavalleria.

Ook populair in het zuiden zijn snorkelexcursies en het duiken naar grotten in de zee.

#4 Havenstadjes

Ciutadella de Menorca 

De vroegere hoofdstad Ciutadella is gelegen aan de westkant van het eiland.
De stad werd voor het eerst bewoond door de Carthagers, en is sinds haar origine in concurrentie met de huidige hoofdstad Mahon. Ciutadella is toeristischer dan Mahón.

De mooie haven, wirwar van kleine straatjes, pleintjes, fonteinen en historische gebouwen geven de stad zijn onweerstaanbare charme. Wij vonden dit een heel aangenaam en mooi stadje met heel veel leuke winkeltjes.

De gotische kathedraal op Plaça de la Catedral, uit de 13e eeuw, is het enige bouwwerk dat de verwoestingen van de Ottomaanse invasie overleefde.
Op het mooie plein Plaça des Born vind je het stadhuis, het stadstheater en de paleizen "Palau Salort" en "Palau de Torresaura".

Op de Plaça de la Llibertat wordt de versmarkt gehouden, in de zomer vaak ook een avondmarkt, en Plaça Nova is hét plein bij uitstek voor bars en cafés. Langs de haven zijn vele goede visrestaurantjes.

Mahon 

Het kleine, charmante Mahón is de hoofdstad van Menorca en ligt in het zuidoosten van het eiland.

Het wordt ook Maó-Mahón genoemd. Maó op Menorca ligt in een diepe inham, één van de grootste natuurlijke havens ter wereld. Het vliegveld van Mahón ligt op slechts 4,5 kilometer afstand.

De stad heeft een rijke geschiedenis, die reeds voor de jaartelling begon en viel ook in handen van de Moren en de Ottomanen. De Britten hebben er vier eeuwen terug geheerst. De hoofdstad is gelegen op een heuvel. 

Het plein Plaça d’Espanya ademt een typisch Spaanse sfeer uit, met historische gebouwen, sangria en straatmuzikanten. 

Mercado del Pescado, de overdekte vismarkt zit in een gebouw van een paar eeuwen oud. Binnen deze markt zijn restaurants die dagverse schotels bieden. In de buurt, vlakbij de Iglesia del Carmen, zijn veel restaurantjes en bars.

Es Castell

Es Castell ligt helemaal in het oosten van Menorca, aan het begin van de 5 km lange haven van Mahon. Er is een leuk auto vrij haventje, Cales Fonts, met heel veel restaurantjes en winkeltjes. In de zomer is er avondmarkt.

Binibèquer Vell

Dit is één van de meest bezochte dorpjes van Menorca. Hoewel het witte vissersdorpje oud aandoet is het pas gebouwd in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Slenter door het labyrint van smalle straatjes tot aan de zee en kleine haven, waar verschillende restaurants en winkels te vinden zijn.

#5 El Toro, het hoogste punt van het eiland

    Met een hoogte van 342 meter is El Toro het hoogste punt van Menorca.

    Je kan ofwel te voet of met de auto naar de top, via een slingerende weg van 3 km. Sowieso krijg je als beloning prachtige vergezichten.

    Op de berg vind je de gotische kerk 'Virgin del Toro'. Er staat ook een beeld van Christus, en er is een kleine souvenirwinkel en restaurant.

    #6 Archeologische sites - Talayotische nederzettingen 

    Archeologen hebben op het eiland overblijfselen gevonden die afstammen uit 1400 voor Christus tot de Romeinse tijd. De meeste vondsten komen uit de ijzertijd, van de de Talayotische cultuur. De meest bekende monumenten zijn de taula, talayot, Naveta d’es Tudons. De bekendste dorpen zijn Torre d’en Galmés en Trepucó.

    Taula

    Een taula, ‘tafel’ in het Catalaans, is een T-vormig monument dat meer dan 3 meter hoog kan zijn. De meeste taula’s zijn naar het zuiden gericht. Men denkt daarom dat ze een religieuze of een astronomische betekenis hebben.

    Talayot

    Talayots zijn gebouwd zonder cement of beton. De stenen zijn dus op elkaar gestapeld. De meest voorkomende is de cirkelvormige. Waarschijnlijk zijn ze neergezet om de dorpen te verdedigen.

    Naveta d’es Tudons

    Dit is waarschijnlijk wel het bekendste monument op Menorca. Dit grafmonument ligt een paar kilometer buiten Ciutadella. Het is een massagraf dat zo’n 3.000 jaar oud is. Er zijn menselijke resten gevonden van ongeveer 100 personen, maar ook armbanden en aardewerk. Het monument is 13,6 meter lang en 6,4 meter breed. Helaas kan je niet binnen kijken vanwege de veiligheidsredenen.

    Torre d’en Galmés

    Eén van de grootste en belangrijkste talayotische archeologische vindplaatsen op Menorca! De site is te vinden tussen Alaior en Son Bou, vlakbij onze camping. Daar gingen we dus heen. Bij de site is een kleine parkeerplaats en iets verderop een informatiecentrum. Neem ook daar zeker een kijkje! Je kunt een groot deel van de huizen gewoon binnenlopen. Ingang 3€, 1.8€ tem 15 jaar. Interessant, ook voor tieners.

    Trepucó

    Trepucó is één van de belangrijkste neolithische nederzettingen van Menorca, zo’n twee kilometer vanaf Mahón. Het dorp was ommuurd door een muur met zeven talayots. Van de muur is er maar een deel overgebleven en van de zeven talayots zijn er twee helemaal in goede staat overgebleven.

    #7 Wandelen langs de Cami de Cavalls, het paarden pad

    Langs de hele kust van Menorca ligt een wandelroute, de Camí de Cavalls. Dit eeuwenoude pad heeft een totale lengte van maar liefst 185 kilometer.

    Het zou al sinds de 13de eeuw in gebruik zijn, destijds vooral door paarden en ridders die langs de kust patrouilleerden. Camí de Cavalls komt van Camino de los Caballos, en was dus een paardenpad. Menorca is historisch gezien altijd een strategisch gewilde plek geweest bij veroveraars.

    Vandaag de dag voert het wandelpad in 20 etappes langs afwisselende plekken: mooie baaien, groene bossen, rotsen en stranden.

    #8 Authentieke feesten "Jaleo" op het eiland

    Menorca is beroemd omwille van zijn zwarte raspaarden. De paardenfeesten op Menorca beginnen eind juni in Ciutadella en eindigen half september in Mahon.

    Intussen tijd heeft elk dorp op het eiland zijn eigen feest, met telkens twee belangrijk ingrediënten: het typische Menorcaanse zwarte raspaard en de pomada een mix van Menorcaanse gin en citroenlimonade. Die pomada is trouwens een aanrader! Lekker verfrissend. 

    Het echte hoogtepunt is de 'Jaleo'. Dat is Spaans voor ‘drukte, lawaai’. Een orkest begeleidt de ruiters op de inheemse raspaarden die springen en steigeren. Voor deze parade door de stad zijn de smalle straatjes bestrooid met rood zand. Als je de buik van een paard kunt aanraken tijdens de Jaleo, dan zou dit geluk brengen!

    #9 Leuke plekjes om te dansen of iets te eten en drinken

    Het uitgaansleven op Menorca is niet te vergelijken met dat van Ibiza of Mallorca, maar er zijn wel degelijk mogelijkheden.

    Cova d’en Xoroi, in een grot vlakbij Cala’n Porter, is de beste discotheek van het eiland. Nergens anders op Menorca kun je uitgaan op zo een unieke plek. Ook overdag open, kids welkom. Duur!

    In Ciutadella is er de Kopas Club die de kroon spant.

    In Cala Blanca zijn verschillende bars oa Hola Ola, waar het perfect is om bij een drankje van de zonsondergang te genieten.

    Ivette Beach Club in Cala Morell is een hele mooie locatie om te dineren bij de zonsondergang. Wel reserveren op voorhand.

    In Mahón zijn vooral de Moon Club en de Mambo Club populaire plekken. Langs de haven zijn veel leuke bars.

    Mai Tai in het commercieel centrum van Son Bou is een leuk plekje voor lekkere tapas en cocktails. 

    In ‘s Algar is Kentia Sea Club een leuke plek om je dag door te brengen. Er is een groot zwembad met bar en restaurant. Ook ontbijt op zondag. 


    Reactie plaatsen

    Reacties

    Er zijn geen reacties geplaatst.