Roadtrip zuid & midden Zweden (10 dagen)
juli 2014
In de zomer van 2014 trokken we naar het hoge noorden. Het wordt een rondreis door Zweden, Noorwegen en Denemarken.
Het volledige verslag van deze roadtrip lees je hier: Roadtrip Zweden - Noorwegen - Denemarken.
Hieronder volgt het verslag van zuid- en midden-Zweden.
Bij Zweden denken we aan ongerepte natuur, uitgestrekte meren, korte zomernachten, elanden en beren. Onze meisjes (8 en 6 jaar) willen naar Pippi Langkous en de echte Villa Kakelbont, en de Kerstman zou hier ook wonen...
Zweden telt ongeveer 10 miljoen inwoners en is 15 keer groter dan België. Je betaalt er met Zweedse kronen (SEK).
Praktisch:
Hoe geraak je er?
Met de auto en boot is Zweden vlot te bereiken. Wij nemen we de nachtferry van Kiel (Duitsland) naar Göteborg (Zweden), een overtocht van 14 uur met Stena Line. De afstand vanuit België naar Kiel is 750 km, volledig via autosnelwegen.
Route in Zweden:
Göteborg - Vimmerby - Tyngsjö - Orsa - Idre
Overnachten:
- Stena Line 1n (nachtferry Kiel-Göteborg, 4 pers. kajuit)
- Vimmerby 2n Astrid Lindgren Park (mini huisje op de camping)
- Tyngsjö 3n Tyngsjö Vildmark (tent), natuurcamping aan het meer, ook blokhutten
- Orsa 3n First Camp Orsa (stuga), grote camping met zwembad, aan het grote Orsameer
- Idre 2n Soralven Fiskecamping (tent), aan de rivier
Via Nederland rijden we in de regen naar de haven van Kiel in Duitsland. Met de Stena Germanica varen we naar het Zweedse Göteborg. We verheugen ons op het stralend zomerweer dat voorspeld wordt.
De volgende morgen rijden we van Göteborg aan de westkust naar Oost-Zweden langs bossen en meren. Onderweg houden we in Ulricehamn al even bij halt bij een zwemplekje. Doel van de dag is het plaatsje Vimmerby, vlakbij Astrid Lingrend Park.
Vóór Vimmerby, bij Mariannelund, nemen we de afslag naar Katthult, waar de boerderij staat uit de verhalen en TV serie ‘Michiel van de Hazelhoeve’. Heerlijk hoe de meisjes alles herkennen.
We hebben de meisjes goed voorbereid op het bezoek aan het Astrid Lindgren Park. Ze lazen de verhalen van Pippi Langkous en verslonden de luisterverhalen van ‘Michiel van de Hazelhoeve’ (ook uit de boeken van Astrid Lindgren).
Vlakbij Katthult ligt een zalig zwemmeertje, waar we natuurlijk een plons wagen.
Vimmerby (Småland) - Astrid Lindgren Vårld
We slapen 2 nachten in een minihuisje op de camping Astrid Lindgren Park naast het park.
In het themampark De wereld van Astrid Lindgren vind je de karakters uit de verhalen van de bekende schrijfster Astrid Lindgren in een omgeving die je herkent uit haar boeken en films. We ontmoeten er Pippi Langkous, Meneer Nilsson, Tommy en Annika, Michiel van de Hazelhoeve,... De meeste boeken zijn compleet nagebouwd, en kinderen kunnen spelen in de decors uit hun favoriete boeken. Favoriet bij onze dochters was natuurlijk de Villa Kakelbont van Pippi. Dagelijks worden er tientallen toneelvoorstellingen en muziekoptredens gegeven.
Let op: alle voorstellingen zijn in het Zweeds, maar zijn ook zonder de taal te verstaan goed te volgen. Zeker als je de boeken hebt gelezen. Wij vonden het in elk geval top met onze meisjes van 8 en 6 jaar. Indien je je kinderen niet voorbereid, zullen ze er waarschijnlijk niet veel aan hebben.
Tyngsjö meer (Dalarna)
Na de avonturen van Pippi Langkous trekken we 380 km noordelijker langs bossen en meren naar Dalarna, een streek in Midden-Zweden. We blijven 3 nachten midden in de natuur in Tyngsjö Vildmark, met 12 blokhutten en enkele plekken voor tenten vlakbij het kleine Tyngsjö meer. Marry en René, de Nederlandse uitbaters organiseren allerlei natuuractiviteiten. Inmiddels is de camping overgenomen door een jong koppel, die het werk verderzetten. Ooit komen we hier in de winter eens terug beloven we.
Nu is het hoogzomer en de nachten zijn super kort. Het wordt eigenlijk nooit helemaal donker. We maken er ook kennis met het fenomeen “vliegmugjes”, vreselijk irritante kleine beestjes, dus de DEET komt van pas.
We gaan een dagje varen met de kano op het meer. Wat een rust! En wat een mooie natuur. Uiteraard nemen we af en toe een plons in het water, dat helemaal niet zo koud is als we dachten.
We maken ook een mooie boswandeling van 9 km vanaf het park. En belonen onszelf met een ijsje bij de gezellige kiosk op de camping.
We nemen afscheid van het heerlijke Tyngsjö en trekken nog iets noordelijker naar het Orsameer, gelegen in hartje Dalarna.
Tomteland, het zomerverblijf van de Kerstman
Onderweg houden we halt wij Tomteland, of Santaworld, het zomerhuis van de kerstman. Het is een klein maar mooi opgezet themapark met onder andere een trollenland, elfenland, een theater, Santa’s werkhuis, een dierentuingedeelte met rendieren en elanden en natuurlijk het zomerhuis van de kerstman. Midden in het bos kan je een leuke trollenwandeling maken. Er worden ook voorstellingen gegeven.
Hoogtepunt is het bezoek aan Santa’s huis, waar alles in het teken van Kerst is ingericht. De meisjes mogen er hun verlanglijstjes invullen en persoonlijk laten afstempelen door de Kerstman. Inclusie knuffel.
Orsa - Orsameer - Björnpark
Vanaf Tomteland is het nog iets meer dan 30 km rijden langs het Orsameer naar Orsa. Hier blijven we 3 nachten op First Camp Orsa een heel groot kampeerdomein aan het meer. Het contrast met de vorige natuurcamping kan niet groter zijn. We slapen er in een trekkershutje, door de Zweden “stuga” genoemd. Op het domein is een groot zwembad met glijbanen en het strand is enorm groot. Je kan er heel ver in kniediep water wandelen. De Zweden spreken over hun “Dalarna Rivièra”.
Beren spotten in Björnpark
In Orsa en noordelijk Zweden worden de bossen bewoond door de Europese bruine beer. In de natuur zijn die moeilijk te spotten dus gaan wij naar het Orsa Björnpark, tegenwoordig Orsa Rovdjurspark, het grootste berenreservaat van Europa. Hier zijn de dieren zoveel mogelijk in hun natuurlijke leefomgeving te bewonderen.
Via paadjes en uitkijktorens kunnen we de beren goed observeren. Er wonen ook andere roofdieren in het park en de ijsberen hier hebben de grootste ijsbeer faciliteit ter wereld!
Idre (Dalarna) - Fulufjället nationaal park
We trekken nog iets noordelijker, naar Idre bij de grens met Noorwegen.
Onderweg stoppen we bij het Fulufjället NP. De naam van het park komt van de berg Fulufjället in het park. Deze berg is de eerste berg die je vanuit het zuiden van Zweden tegen komt op weg naar het noorden. Hoewel de berg maar 1044 meter hoog is, zien we toch nog sneeuwresten op de flanken liggen.
In het park vind je ook de Njupeskår, de hoogste waterval van Zweden. Het water stort er zich 93 meter loodrecht naar beneden. Wij maken de leuke en mooie wandeling van 5 km naar de waterval, deels op houten vlonderpaden door bos en venen. In de bossen van het Fulufjället National Park wonen een tiental bruine beren. Verder vind je er wolven, lynxen en andere kleine roofdieren. De eland loopt er ook rond en wordt vaker gezien.
We rijden nog 60 km verder en zetten onze tent terug op bij Soralven Fiskecamping, heerlijk rustig en prachtig gelegen aan de oever van de rivier. En in het gezelschap van de vervelend vliegmugjes…
Als avondprogramma maken we nog een geïmproviseerde eland safari. Met aanwijzingen en stafkaart van de campinguitbater trekken we de grindwegen in. Met succes, we spotten rendieren, twee fazanten en een roofvogel.
Slecht weer! Na een hele nacht van regen, onweer en bliksem (onze tent hield gelukkig goed stand), gaan we goed gekleed op pad.
We trekken vanuit Idre naar Niptfjället nationaal park. De boomgrens ligt hier op slechts 800 meter hoogte en vanaf deze plek beginnen de Zweedse hoogvlakten, fjälls, met bergen boven de 1000 meter.
We rijden ook de “magic road”, een weg met optisch bedrog. Ondanks dat de weg lichtjes stijgt, rolt de auto vanuit neutraal vanzelf bergop.
We beklimmen de Niptfjället bij een temperatuur van maar 10 graden. Gelukkig breekt het zonnetje terug door op de terugweg en we stoppen nog even bij het Burusjön meer voor een frisse duik en we zien er nog meer rendieren.
We nemen afscheid van Zweden en trekken verder naar Noorwegen. Dat verslag lees je hier: Roadtrip Zuid-Noorwegen.
Reactie plaatsen
Reacties