Stedentrip Marrakech in de winter
29 november - 2 december 2023
Met nog wat overgebleven vakantiedagen en guur weer in België eind november, is een korte trip naar Marrakech erg aanlokkelijk.
Na drie en half uur vliegen sta je in een compleet andere wereld, met bovendien een erg mild winters klimaat. Dus vlieg ik last minute met mijn mama naar Marrakech, de parel van de Atlas.
Marrakech ligt in het westen van Marokko aan de voet van het Atlas gebergte en telt meer dan 1 miljoen inwoners. Het is daarmee de vierde grootste stad van het land. Samen met Fez, Meknes en Rabat is Marrakech één van de vier koningssteden van Marokko.
Een bezoek aan Marrakech is een magische ervaring vol geuren, kleuren en smaken!
Inhoud blog:
Praktisch: vlucht - overnachten - do’s & don’ts
#2 Djemaa el Fna plein - souks
#3 Iets drinken of eten op een daktarras
#7 Ville Nouvelle - Gueliz - Hivernage
#8 Ben Youssef Medersa (koranschool)
Praktisch:
Vlucht:
We vliegen rechtstreeks met Ryanair vanuit Brussel-Charleroi. De vlucht zelf duurt ongeveer 3 en een half uur en kostte ons nog geen 50€ per persoon, heen en terug.
De internationale luchthaven Menara ligt op 6 km van het bekende centrale Djemaa el Fna plein. In no-time sta je dus in hartje Marrakech.
De taxirit naar de stad kost 15 euro (2023), de kiosk zit rechts als je de terminal verlaat. Vaak is het ook mogelijk een shuttle regelen via de riad. Als je in de medina verblijft, is het handig om de riad even te verwittigen dat je eraan komt, want taxi’s mogen niet overal in de medina komen. Dan komen ze je alvast tegemoet lopen.
Overnachten:
Marrakech staat bekend om zijn vele riads. Deze typisch Marokkaanse huizen waren eigendom van rijke Marokkaanse families. De kamers van een riad liggen rondom een atrium of binnentuin, met planten, fonteinen en meestal een zwembad en dakterras.
De mooiste riads, zoals Riad l’Oiseau du Paradis, Riad Farhan, Riad Kasbah & Spa zijn erg gegeerd en snel volgeboekt. Wij overnachten in Riad Boustane, nog net binnen de Medina gelegen. Een prima plek, met schitterend dakterras en heel lieve mensen.
De Medina is het oude centrum, binnen de stadsmuren. Hier vind je de meeste riads en zit je dicht bij alle highlights. De wijk Kasbah is een mengelmoes van hip en traditioneel, vol met vriendelijke riads. Zit je liever wat weg van de drukte, dan is het hippe Gueliz, ‘the place to be’. Dit is de moderne stad met brede, Franse lanen en veel leuke cafeetjes. Vlak ernaast is de wijk Hivernage met moderne hotels. Voor elk wat wils dus…
Een overzicht met goede accomodaties in Marrakech vind je hier.
Je verplaatsen in de stad:
De stad en vooral de Medina, is druk en chaotisch. Dat is nogal overweldigend bij aankomst. In de Medina kom je het gemakkelijkst overal te voet. Wij verkenden de stad per fiets met een gids, een geweldige manier om direct een goed beeld te vormen van de bezienswaardigheden en omvang van de stad.
De host van onze riad hielp ons telkens op weg met het navigeren en Google Maps is redelijk accuraat. Laad wel even op voorhand de kaart in, als je net als ons geen mobiel netwerk hebt buiten Europa. Wij zaten wat aan de rand van de medina in een op het eerste zicht wat mindere buurt. Toch hebben we ons niet onveilig gevoeld en zo goed als alles te voet gedaan.
Om iets groter afstanden te overbruggen, ben je het best af met de taxi’s, spreek echter wel goed op voorhand een prijs af!
Do’s en don’ts:
We hebben ons zeker niet onveilig gevoeld als vrouw in Marrakech, maar het is toch goed om een beetje op je hoede te zijn. Kleed je daarom niet te bloot. Probeer schouders en knieën bedekt te houden, zeker als je in de medina rondwandelt.
Afdingen is heel normaal als je iets koopt! De richtlijn is om ongeveer een derde van de prijs te bieden, om uiteindelijk ongeveer de helft van de oorspronkelijke vraagprijs te betalen.
Verkopers kunnen irritant zijn en achter je aan lopen. Let ook op voor mensen die je zogezegd de weg willen wijzen of helpen. Ze vragen altijd om geld. Al met al hebben wij hier weinig last mee gehad.
Eet bij de kraampjes waar ook veel locals eten, dan weet je dat het veilig is. Het kraanwater drink je beter niet.
Wij proberen alles te vermijden wat met dieren te maken heeft. Op het Djemaa el Fna plein zitten slangenbezweerders en aapjes aan de ketting wat superzielig is. Negeren!
Wat voor ons zondag is, is in Marrakech op vrijdag. Deze heilige dag staat in het teken van bezinning.
Tijdens de ramadan komt alles wat later op gang en wordt er vooral ‘s nachts geleefd. De Marokkanen eten en drinken niet tot zonsondergang, dus hou daar rekening mee als je net dan Marokko bezoekt.
Wat te doen?
Dag 1:
Na 3 1/2 uur vliegen komen we kort na de middag aan in Marrakech. De douanecontrole neemt wat tijd in beslag en daarna staan we na een ongeveer twintig minuten rijden aan de Porte Royale, één van de 10 toegangspoorten tot de medina. Onze taxichauffeur belt alvast met de riad en Najib komt ons al toegelopen.
Na een rondleiding en welkomstthee in onze Riad Boustane, installeren we ons op het dakterras en genieten we van de ligbedjes en de zon!
Daarna wandelen we via de medina en de souks naar de wijk Kasbah, waar we gereserveerd hebben bij een rooftop restaurant. Het is best een eind stappen en we verdwalen een beetje in de souks… De drukte overvalt ons wat en overal schieten brommers je voorbij. Uiteindelijk komen we op het grote en bekende Djemaa el Fna plein en dan is het niet ver meer naar Dardar rooftop bar. Wat een indrukwekkende eerste indruk van de stad!
#1 Medina:
Dit is de oude binnenstad, omringd door een stadsmuur. Het is een labyrinth van smalle straatjes en steegjes waar je gemakkelijk in verdwaalt. De medina is voor een groot deel autovrij, hier rijden ezels en karren, en is het meest bruisende deel van de stad. De meeste riads en bezienswaardigheden in Marrakech bevinden zich binnen de muren van de medina waardoor alles op loopafstand is.
#2 Djemaa el Fna plein - souks:
Dit is het grote centrale plein van Marrakech dat ‘s avonds helemaal tot leven komt met honderden eetkraampjes. Hier kan je proeven van het heerlijke Marokkaanse eten. Iedereen wil hier iets verkopen en je ziet er de meest vreemde maar ook minder aangename dingen. Zo zitten er slangenbezweerders op de grond met zwarte cobras en lopen er mannen met apen rond waarmee vooral locals op de foto gaan. Negeer dit want de dieren worden helaas niet goed behandeld. Wij vonden vooral de vrouwen die henna tattoos zetten erg opdringerig. Voor je het weet hebben ze een arm beet…
De souks vind je ten noorden van het plein in de vele kleine straatjes en steegjes. Je kan er werkelijk van alles kopen: kruiden, manden, tapijten, keramiek, juwelen, kleding…
Afdingen is onderdeel van het koopritueel! De richtlijn is om ongeveer een derde van de prijs te bieden, om uiteindelijk ongeveer de helft van de oorspronkelijke vraagprijs te betalen.
#3 Iets eten en drinken op een dakterras of rooftop:
Veel riads hebben schitterende dakterrassen waar je vaak ook als niet gast iets kan eten of drinken.
Zo’n rooftop is werkelijk een oase van rust. Je geniet er van de zon, een drankje en wat Marokkaanse lekkernijen terwijl de zon langzaam achter de horizon verdwijnt.
Wij beleefden een heerlijke avond bij de Dardar rooftop bar. Hier serveren ze ook cocktails en alcohol, wat niet overal het geval is.
Andere leuke rooftops zijn Café de France (eenvoudig en niet-alcoholisch maar met schitterend zicht op het Djemaa el Fna plein), Nomad Restaurant (souks), Café des Epices (souks), L’mida Marrakech (souks) en Kabana Rooftop (naast de Koutoubia moskee).
Dag 2:
We starten de dag met een heerlijk ontbijt in de riad. Vandaag belooft een drukke dag te worden met een bezoek aan de Majorelle tuin en een fietstocht op het programma.
Vanaf onze riad is het niet ver stappen naar de Majorelle tuin, die buiten de stadsmuur gelegen is, richting de moderne wijk Gueliz.
#4 Jardin Majorelle:
Deze tuin, net buiten de Medina gelegen, werd ontworpen in 1924 door de Franse kunstenaar Majorelle. Modeontwerper Yves Saint Laurent kocht deze tuin in 1980. Deze mooie tuin met planten en cactussen uit alle continenten is een oase van rust in het hart van de drukke stad. Het is een erg fotogenieke plek door de felgekleurde gebouwen in combinatie met het groen.
💡Tip! Ga zo vroeg mogelijk, tegen openingstijd om de grote toeristenhordes te vermijden. Wij kochten tickets voor 9h en na een uurtje werd het enorm druk.
Tickets kosten 14€ (2023) en koop je online via de website.
Na het tuinbezoek wandelen we terug naar de riad en genieten we op het dakterras van een lekkere tajine. Daarna banen we ons opnieuw een weg door de smalle straatjes naar Pikala Bikes, waar we een 3 uur durende fietstocht geregeld hebben.
#5 Fietstocht met lokale gids:
Pikala Bikes is een redelijk jong project dat zorgt voor tewerkstelling van de lokale Marokkaanse jongeren. Werkloosheid is namelijk een groot probleem en hier kunnen ze een opleiding volgen tot fietshersteller en/of tourgids. Het project wordt vanuit Europa gesteund en zo gaan we op pad met Hollandse omafietsen.
Samen met nog een Nederlands koppel en onze gids trotseren we de drukte van de medina en souks. Het is eerst wat wennen maar algauw laten we ons gewoon meegaan met de flow. We krijgen een inkijk in de traditionele ambachten en stoppen oa. bij een tegel/mozaïek atelier en een lokale bakker. We fietsen door de Joodse wijk, langs het Bahia en Badii paleis en rusten even uit bij het café Clock voor een smoothie en Marokkaanse lekkernijen. Daarna fietsen we langs het koninklijke paleis, voorbij de grote Koutoubia moskee, naar de moderne nieuwe stadswijken Hivernage en Gueliz. Hier is het veel rustiger fietsen langs brede chique lanen met veel groen.
Deze fietstocht is echt een geweldige manier om op korte tijd een goed beeld te vormen van de bezienswaardigheden en omvang van de stad, in leuk gezelschap met prima gids!
#6 Koutoubia moskee:
Dit is de grootste moskee van Marrakech en vormt al meer dan 1000 jaar het symbool van de stad. De 77 meter hoge minaret diende als voorbeeld voor de Giralda in Sevilla, die vervolgens weer model stond voor duizenden andere kerken in Europa. De moskee is alleen toegankelijk voor moslims maar is ook van buitenaf de moeite waard om te bekijken.
Vanaf het Djemaa el Fna plein heb je een prachtig uitzicht op de minaret en de tuinen eromheen zijn een fijne plek om even uit te rusten. Wij fietsten hier voorbij…
#7 Ville Nouvelle - wijk Gueliz en Hivernage:
Dit is het moderne, meer westerse deel van de stad. Deze wijk is opgebouwd naar Frans voorbeeld met lange brede avenues en een recht stratenpatroon. Hier vind je de hippe bars, cafés en winkels van de stad. Het is een soort mengeling van de Arabische en Europese wereld, met chique boetieks en de gekende westerse modeketens. Ook wat restaurants betreft is er volop keuze tussen Marokkaanse keuken en de gekende fastfoodzaken.
Na het fietsen gaan we naar het Café de France, waar we vanaf het rooftop terras zicht een schitterend zicht hebben op het Djemaa el Fna plein bij een fantastisch mooie zonsondergang.
Dag 3:
We krijgen weeral een erg lekker ontbijt voorgeschoteld, dit keer met pannenkoeken, roerei, Marokkaans brood en veel fruit. Veel te veel om allemaal op te krijgen!
Vandaag bezoeken we de Ben Youssef koranschool en de Jardin Secret. ‘s Avonds gaan we op uitstap naar de Agafay woestijn.
#8 Medersa Ben Youssef - de oude koranschool:
Deze oude koranschool ligt ten noorden van de souks en was ooit de grootste en belangrijkste in Noord-Afrika. Het een pareltje zowel aan de binnen- als buitenkant, met enorm veel details.
De Ben Youssef Medersa is opgericht in de 14e eeuw en er was plaats voor meer dan 800 leerlingen. Na de sluiting in 1960, heropende de school als een historische plek in 1982.
De school is open van 9 tot 18h en tickets koop je ter plekke (cash, 5€, prijzen 2023).
#9 Le Jardin Secret:
Deze botanische tuin in het hartje van de medina ligt niet zover van de Medersa Ben Youssef. Er is een exotische tuin en een Islamistische tuin met veel citrusbomen. Water vorm een belangrijk onderdeel doorheen het hele complex, dat recent volledig gerestaureerd werd.
De oorsprong van deze tuin dateert van meer dan 400 jaar geleden, en gaat terug tot de Saadi-dynastie. Het complex en paleis werd gebruikt door Marokko’s belangrijkste politieke figuren.
De tuin is niet zo groot, maar heeft een leuk terras. Beklim zeker ook de toren, één van de hoogste van de stad, voor en schitterend zicht op de hele stad. Hier zit nog een extra terras met restaurant met zicht op de tuin.
Prijs 14€ (2023), torenbezoek inbegrepen.
#10 Agafay woestijn:
Een uitstap naar deze woestijn is ideaal voor wie niet zoveel tijd heeft in Marrakech en toch even aan de drukte van de stad wil ontsnappen. Verwacht je niet aan Sahara-zand want dit is eerder een rotswoestijn, met prachtig zicht op het Atlas gebergte.
Op slechts 25 km rijden van Marrakech beland je in een heel andere wereld. Er zijn verschillende tentenkampen, sommigen zelfs met zwembad. Het is allemaal wel erg toeristisch, met quadritjes, kamelentochtjes en typische diner spektakels met vuurspuwers en buikdanseressen.
Via Agafay Experience boekten wij online een “dinner-spectacle”. Zij regelen ook het vervoer heen en terug. Al bij al een leuke avond maar zoals gezegd zeer toeristisch en weinig authentiek.
Voor ons zit het er hierna op, want we vliegen vroeg in de ochtend op dag 4 terug naar België.
Meer tijd?
#11 Bahia paleis:
Dit schitterende paleis uit de 19de eeuw is gebouwd in Arabische-Andalusische stijl. Het terrein is maar liefst acht hectare groot. Het is een van de meesterwerken van de Marokkaanse architectuur.
Dit paleis ligt nog net binnen de medina bij de Joodse wijk.
#12 El Badi paleis en Saadische graven:
Vlakbij het Bahia paleis ligt het El Badi paleis, dat gebouwd werd in de 16 de eeuw in opdracht van de Saadi-dynastie. Alleen de duurste materialen waren goed genoeg om het paleis te versieren: goud, marmer en talloze mozaïeken sierden het paleis. Helaas is daar vandaag de dag niet zoveel van over gebleven.
Ernaast liggen de Saadische graven. Deze graven waren de laatste rustplaats voor belangrijke heersers en leden van de zogeheten Saadi-dynastie. Ze werden eeuwenlang verborgen gehouden, maar zijn in 1917 herontdekt. De graven zijn versierd met prachtige tegels en ornamenten. De Saadian Tombs zijn dan ook één van de populairste bezienswaardigheden van de stad.
#13 Hamman en spa:
Haast op elke hoek van de straat vind je een hamman of badhuis. Deze geliefde traditie is gebaseerd op de badgewoonte van de Romeinen. Niets is zo verkwikkend als even lekker stomen en scrubben in een hamman. De publieke hammans zijn goedkoop, en een echte ontmoetingsplaats voor de lokale bevolking. Men komt hier om zich te reinigen voor het gebed, maar het is ook gewoon een plek waar je de laatste roddels te horen krijgt.
Riads hebben zo goed als altijd een privé hamman en/of spa waar je verschillende behandelingen kan reserveren.
#14 Kookles - culinaire tour
Marokko heeft een wereldbekende een geliefde keuken, met couscousgerechten, lekkere tajines en natuurlijk kruidige soepen.
Voor wij graag zelf kookt is een cooking-class dan ook een aanrader. Samen met een chef-kok ga je aan de slag om een volledige Marokkaanse maaltijd te bereiden.
Een alternatief is een culinaire tour, waarbij je niet zelf kookt maar op tocht gaat voor verschillende proeverijen.
#15 Dagtrips vanuit Marrakech:
Behalve naar de Agafay woestijn worden ook verschillende dag- of meerdaagse tochten vanuit Marrakech aangeboden. Hotels en riads hebben een hele lijst met mogelijkheden en ook online is het aanbod groot.
Zo kan je naar de Ouzoud watervallen in het Atlas gebergte, op 160 km rijden van Marrakech. Tijdens een hike loop je naar de watervallen toe, waarbij je onderweg prachtige uitzichten hebt. Voor wat meer spanning en sensatie is het ook mogelijk een toffe boottour te maken, waarbij je naar de waterval vaart. Of trek naar de Ourika vallei met bezoek aan Berber dorpjes in het Atlas gebergte.
Een andere mogelijkheid is een dag in de woestijn bij Ouarzazate met bezoek aan Ait Benhaddou, UNESCO Werelderfgoed stad waar verschillende films werden opgenomen.
Of ga naar Essaouira, een kuststadje met haven en pittoreske medina.
Conclusie: Marrakech is fantastich!
Drie dagen is kort, maar met een goede voorbereiding haalden we het maximum uit ons tripje.
Natuurlijk valt er nog meer te beleven, en hier kan je gerust een weekje vertoeven. Voor ons was het een eerste kennismaking met Marokko en het is ons enorm bevallen.
Reactie plaatsen
Reacties