Tips voor een bezoek aan Sossusvlei en het Namib-Naukluft National Park

Juli 2023

Tijdens onze roadtrip van 3 weken (met jeep en daktenten) door Namibië en Botswana kwamen wij uiteraard langs de wereldberoemde duinen van Sossusvlei. Kijk hier voor het volledige verslag van onze rondreis.

 

Het Namib-Naukluft National Park is met een oppervlakte van bijna 50.000 km2 het grootste wildpark van Afrika. Het omvat een groot deel van de Namibwoestijn en het Naukluftgebergte.

Het park strekt zicht uit langs de kust van de Atlantische OceaanHet Naukluft Mountain Zebra Park ligt ernaast en maakt ook deel uit van het National Park.

Namib betekent “open ruimte”. De Namibwoestijn is de oudste woestijn ter wereld en gaf zijn naam aan Namibië.

Je vindt er één van de meest iconische attracties van het land, de torenhoge rode zandduinen bij Sossusvlei en Deadvlei.

Ligging Namib-Naukluft NP (bron safaribookings.com):

Onze route roadtrip 3 weken Namibië-Botswana:



Algemene informatie Namib-Naukluft NP:

Geschiedenis en ontstaan van het park:

Het Namib Desert Park, het gebied tussen de rivieren Swakop en Kuiseb, werd al in 1907 uitgeroepen tot wildreservaat door de Duitse gouverneur von Lindequist.

Het nationale park met zijn huidige grenzen werd in 1979 opgericht door de samenvoeging van het Namib Desert Park en het Naukluft Mountain Zebra Park, opgericht in 1964.

Sossusvlei, in het nationale park gelegen, met zijn iconische duinen, werd in 2013 toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Na de ontdekking van diamanten in 1908 werden verschillende nederzettingen gesticht aan de Atlantische kust. Lüderitz, Walvisbaai en Swakopmund zijn vandaag de enige noemenswaardige steden langs de 1600 km lange Namibische kust en vallen net buiten de grenzen van het nationale park. Hier zijn beroemde scheepswrakken te vinden.

Hoe kom je er?

Bij een rondreis door Namibië kan je niet rond Sossusvlei heen. 

Het plekje Sesriem ligt het dichtst bij de Sossusvlei. Groot is het niet, met enkel een winkeltje, campsite en tankstation.

Vanuit Windhoek is het 306 km rijden naar Sesriem. Wij hielden echter eerst halt bij Solitaire voor een overnachting, en reden daarna door naar Sesriem. Deze rit gaat langs C-wegen, gravelroads dus, overigens door een zeer mooi heuvellandschap! En we verbaasden ons over het feit dat we al zo snel gemsbokken en zelfs giraffen zagen onderweg.

Kom je vanuit het zuiden, dan is het 340 km rijden tussen Aus en Sesriem, met veel lodges onderweg.

❗️De toegangspoort bij Sesriem gaat pas open bij zonsopgang en er kan een file staan, weliswaar niet te vergelijken met file op de Brusselse ring 😊, maar toch. Enkel als je in het nationale park overnacht kan je dus tegen zonsopgang bij Sossusvlei arriveren. Erg vroeg vertrekken vonden wij overigens niet echt nodig, want in juli wordt het niet snikheet (25 graden bij ons). We kwamen pas tegen 10 uur aan bij Sossusvlei en dat was ideaal. Als het echt heel warm wordt, is het natuurlijk minder aangenaam om de duinen te beklimmen.

Eens je de toegangspoort gepasseerd bent, en een permit gekocht hebt, is er maar één weg die doodloopt bij Sossusvlei in de woestijn. De weg is 60 km lang, en dan nog 5 km door los zand zijn. Wie geen 4x4 heeft, kan mee met een shuttle vanaf de parking. Wij hebben dit laatste stukje zelf gereden met onze Toyota Hilux jeep. Heel leuk! We zagen auto’s die zich vastreden, maar al snel geholpen werden door andere jeeps.

Landschap:

Het Namib-Naukluft National Park bestaat voornamelijk uit woestijn en duinen. Enkel in het meest oostelijke deel van het park vind je het Naukluft gebergte, waar de Namibische bergzebra’s en luipaarden leven.

De “south-west winds”, die vooral in de maanden juli en augustus voorkomen, zijn verantwoordelijk voor de torenhoge zandduinen in het park. Die winden kunnen hard zijn, tot wel 100 km per uur. Hou er rekening mee dat het dan onmogelijk is om de duinen te beklimmen. 

De rode kleur van de duinen ontstaat door de hoge concentratie ijzer in het zand. Dat ijzer oxideert en hoe roder de duin gekleurd is, hoe ouder ze is! 

Deze duinen zijn de hoogste in de wereld en steken op sommige plaatsen meer dan 300 meter boven de vlakte uit.

Sossusvlei staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het is een kleivallei, die gevoed wordt door de rivier de Tsauchab. Deze overstroomt maar zeer zelden, maar aangezien de bodem het water goed vast kan houden, kunnen er acaciabomen groeien.

“Vlei" is het Afrikaans voor wetland en “Sossus” betekent einde. Toen de loop van de Tsauchab namelijk bij overstromingen veranderde, werd deze plek niet meer voorzien van water en daardoor zijn de bomen afgestorven.

Deadvlei en Hiddenvlei zijn erg fotogeniek omwille van die dode acaciabomen.

In het noorden van het park liggen de mooie Kuiseb en Gaub Canyons. Beide kloven passeer je op weg naar de Atlantische kust. De (droge) Kuiseb bedding is goed te zien in Sandwich Harbour. Het is een groene oase vol leven tussen de duinen en en de oceaan.

Wildlife:

Het is verrassend hoeveel wezens overleven in dit enorm droge woestijnlandschap: slangen, gekko’s, insecten, hyena’s, gemsbokken, struisvogels en jakhalzen. Het Naukluft deel van het park werd speciaal gecreëerd voor de bergzebra’s, die endemisch zijn in Namibië en bijna nergens anders voorkomen. Hier kan je ook luipaarden zien.

Regen valt hier bijna niet, maar er komt toch vocht in het gebied in de vorm van mist vanaf de Atlantische Oceaan.

Langs de Atlantische kust trekken de lagunes en wadden duizenden vogels aan. In de oceaan leven pelsrobben, dolfijnen, walvissen en zelfs pinguïns.

Waar overnachten?

Wij verbleven 2 nachten in de omgeving van Sossus en 2 nachten aan de kust. De eerste nacht sliepen we in Solitaire, daarna in Sesriem vlakbij de toegangspoort naar Sossusvlei, en tenslotte nog 2 nachten in Swakopmund, vanwaar we de duinen bij Sandwich Harbour verkenden.

Hou er rekening mee dat het in de wintermaanden (juli-augustus) hard kan waaien bij Sesriem en zandstormen komen regelmatig voor. Wij kregen hier niet mee te maken, maar de week voordat wij er waren was het zo erg dat je niet buiten kon zitten en de duinen niet kon beklimmen.

💡Boek ruim op voorhand! De beste spots in en rond Sesriem zijn vaak maanden op voorhand volzet.

Overnachten bij Sesriem:

KAMPEREN:

De enige campsite in het park is Sesriem Camping, net voorbij de toegangspoort. Deze is rechtstreeks te reserveren via Namibia Wildlife Resorts (NWR). Het is een grote camping met als voordeel dat je ‘s morgens al vroeg bij Sossusvlei kan zijn. Sesriem Oshana Camp ligt er vlak naast en heeft wat meer luxe. We lazen echter nogal wisselende commentaren en besloten om de camping net buiten de toegangspoort te boeken.

Sossus Oasis Campsite ligt vlakbij het tankstation en winkeltje en is een heerlijke kleinschalige kampeerplek. Uiteraard moet je reizen met een jeep met (dak)tenten om hier te kunnen overnachten. De plekken zijn ruim en prachtig, elk met een overdekt terras met (open) badkamer en keukenhoekje, in een cirkel rondom een klein maar leuk zwembad. De WiFi werkt er goed!

Wij kwamen hier aan in de namiddag en bezochten nog Sesriem Canyon en Elim Dune. Vermits we dus al een permit gekocht hadden, moesten we de volgende ochtend niet meer aanschuiven bij het kantoortje vooraleer naar Sossus te rijden. ’s Avonds kregen we gezelschap van de jakhalzen en hoorden hun geluiden tot diep in de nacht.

LODGES:

De enige lodges in het park zelf zijn luxueus, en daar betaal je een prijs voor.

Sossus Dune lodge is te boeken via NWR en Dead Valley lodge via Booking. Beide krijgen goede commentaren.

Vlakbij Sesriem, maar buiten de parkgrenzen zijn er meer uitstekende lodges. Het Desert Quiver Camp is een topper met huisjes die in een cirkel liggen. Het kamp ligt op 5 km van Sesriem. Vlak ernaast ligt het Desert Camp, eveneens een aanrader. Tenslotte is Sossusvlei Lodge, vlakbij de toegangspoort, met bungalows een mooie accomodatie in Sesriem.

Overnachten in de ruimere omgeving van Sesriem - Solitaire:

In de ruimere omgeving van Sesriem is er een vrij groot aanbod aan overnachtingsmogelijkheden, in alle prijsklassen. Een overzicht vind je hier.

Wij overnachten op weg van Windhoek naar Sesriem in Solitaire, een klein gehucht net buiten het Namib-Naukluft Park met het enige tankstation tussen de Sossusvlei en de kust bij Walvisbaai. Het plekje is bekend vanwege de beroemde appeltaart en autowrakken die er staan. Vanaf Solitaire is het nog 83 km rijden naar Sesriem, via een gravelroad. Daar doe je ongeveer een uurtje over. 

De Solitaire Desert Farm is een lodge op 7 km van Solitaire en is prachtig gelegen tegen een bergkam. Het is er heerlijk vertoeven in de tuin met zwembad. Er zijn geen campsites. Wij reisden per jeep met daktenten, maar af en toe in een echt bed slapen was zalig.

In Solitaire zelf is er nog de Solitaire Lodge, die behalve kamers ook 10 kampeerplekken heeft.

Overnachten in Walvisbaai en Swakopmund:

Na Sossus rijden we terug naar Sesriem en dan via Solitaire naar Walvisbaai. Dit is een lange rit van 347 km, volledig over gravelroads. We passeren de steenbokskeerkring (Tropic of Capricorn) en rijden eerst langs de oostgrens van het Namib-Naukluft NP en daarna er dwars doorheen. Wat een mooie woestijnlandschappen komen we tegen! Met onder andere de Gaub en Kuiseb canyon. We zien volop gemsbokken en impala’s. 

Walvisbaai en Swakopmund liggen op de grens van het Namib-Naukluft NP, in het noorden, aan de Atlantische oceaan. Van hieruit gaan we op jeeptour naar Sandwich Harbour, waar 100 meter hoge duinen de Atlantische oceaan ontmoeten.

In Swakopmund en Walvisbaai zijn er volop overnachtingsmogelijkheden. Wij vonden het fijn om hier te logeren in een ruim appartement. Het reizen met de daktenten beviel ons super, maar tijdens de wintermaanden kan het nogal waaien aan de kust en dan is een appartement wel aangenaam. We kregen trouwens prima zonnig weer, een luxe!

Het Beach hotel heeft verschillende kamertypes en wij kozen een 2-kamer appartement. Het hotel ligt vlak aan zee en de parkeerwachter houdt dag en nacht een oogje in het zeil. We hebben heerlijk gegeten bij het restaurant van het hotel voor belachelijk lage prijzen. Voor het zwembad op het dak was het helaas te koud…

Bezienswaardigheden in Sesriem - Sossusvlei:

Voor je bezoek aan Sossus trek je best een volledige dag uit. Wij kwamen in de namiddag toe in Sesriem en nadat we ingecheckt waren op de camping kochten we al onze permit bij de toegangspoort. We bezochten diezelfde dag nog de Sesriem Canyon en beklommen Elim Dune bij de ondergaande zon. Beide liggen dicht bij de parkingang.

Dat gaf ons de mogelijkheid om de volgende dag vroeg te vertrekken naar Sossusvlei, een rit van ongeveer een uurtje vanaf Sesriem. Omdat we onze permit al hadden, hoefden we niet meer aan te schuiven bij het kantoortje.

Op het kaartje dat we meekregen zie je goed de verschillende bezienswaardigheden aangeduid staan. Moeilijk is het niet, er is maar één (doodlopende) weg naar Sossus.

Sesriem Canyon:

De Sesriem Canyon is een natuurlijke kloof van ruim een kilometer lang, niet ver van Sesriem. Hij is ontstaan door de Tsauchab rivier die door de jaren heen de rotsen in schitterende vormen heeft afgesleten. Het is niet de meest spectaculaire kloof maar je kan hier leuke foto’s maken en een korte hike doen. 

Om de kloof te bereiken moet je de toegangspoort van het park (permit!) passeren en direct de afslag nemen naar de canyon op de weg naar Sossus. We raden om hier naartoe te gaan in de namiddag.

Elim Dune:

Elim Dune is erg fotogeniek, vooral bij zonsondergang, maar wordt vaak overgeslagen. Ten onrechte vinden wij! Deze duin ligt op 5 km van Sesriem, dus als je in de buurt overnacht is dit ideaal. Zorg wel dat je terug bij de toegangspoort bent voor sluitingstijd! In tegenstelling met de duinen bij Sossus, is Elim Dune meer begroeid met grassen. We zagen er ook jakhalzen en struisvogels.

Neem iets mee om te drinken en geniet hier van spectaculaire zichten bij de ondergaande zon! 

Dune 45:

Op de 60 kilometer lange weg tussen Sesriem en Sossusvlei, kom je na 45 km deze duin tegen. Veel georganiseerde tours stoppen hier om de duin te beklimmen en het kan er dus erg druk worden. Wij besloten om direct door te rijden naar Sossusvlei, om daar Big Daddy dune te beklimmen. Twee duinen beklimmen op één dag lijkt ons wat te veel van het goede…

Deadvlei en Big Daddy dune:

Na 60 km rijden eindigt de geasfalteerde weg en kom je bij een parking. De laatste 5 km naar Sossusvlei gaan door los zand. Wie geen 4x4 heeft, kan mee met een shuttle (betalend). Wij hebben dit stukje zelf gereden met onze Toyato Hilux jeep, echt leuk!

💡Tip: verlaag je bandenspanning! Zo vermijd je dat je je vastrijdt in het losse zand. We zagen een paar jeeps die zich vastreden, maar echter wel snel geholpen werden door anderen.

En dan kom je aan bij de parking bij Deadvlei en Big Daddy Dune, een pittige duin van 325 meter hoog. We starten eerst met de beklimming van de duin. Houd uiterst links aan vanaf de parking, de klim tot helemaal boven is dan steiler maar korter. Onderweg krijg je zicht op Deadvlei en het uitzicht van bovenaf is werkelijk magisch. Daarna is de afdaling superleuk en het zand kruipt werkelijk overal in onze schoenen… Wat een natuurschoon hier!

Via de kleivlakte van Deadvlei bereik je uiteindelijk weer de parking. 

💡Tip: neem voldoende water mee! Je kan er niets kopen en de klim is lang…

Sossusvlei is eigenlijk de verzamelnaam voor de verschillende klei-valleien in de omgeving: Deadvlei, Hiddenvlei, Narravlei,… die omgeven worden door hoge duinen met namen als Big Daddy en Big Mommy. Deadvlei en Big Daddy zijn het mooist en worden het meest bezocht. 

Sandwich Harbour - Walvisbaai/Swakopmund:

Na Sossusvlei rijden we terug naar Sesriem en dan via Solitaire naar Walvisbaai. Dit is een lange rit van 347 km, volledig over gravelroads. We passeren de steenbokskeerkring (Tropic of Capricorn) en rijden eerst langs de oostgrens van het Namib-Naukluft NP en daarna er dwars doorheen. Wat een mooie woestijnlandschappen komen we tegen! Met onder andere de Gaub en Kuiseb canyon. We zien volop gemsbokken en impala’s. 

En dan ineens doemt de Atlantische Oceaan op!

Walvisbaai en Swakopmund liggen op de grens van het Namib-Naukluft NP, in het noorden, aan de kust.

Van hieruit gaan we op jeeptour via de organisatie Levo tours, naar Sandwich Harbour, waar 100 meter hoge duinen de Atlantische oceaan ontmoeten.

De flamingo populatie van Walvis Bay is enorm en we passeren de zoutwinningsgebieden. Langs de droge bedding van de Kuiseb rivier zien we struisvogels, springbokken en impala’s. We rijden zowel langs de oceaan (met af en toe een zonnende zeehond) als door de duinen. Deze excursie is echt een aanrader.

‘s Morgens maakten we trouwens nog een boottocht in de lagune van Walvisbaai, eveneens met Levo toursHet is een prachtige zonnige dag, we hebben echt geluk!  We zien pelsrobben, pelikanen, massa’s dolfijnen en een bultrug walvis vlakbij de boot. En zelfs een pinguïn. Meer daarover lees je in het verslag van onze 3-weken durende roadtrip door Namibië en Botswana.

Rond Walvisbaai en Swakopmund worden veel tours aangeboden, onder andere sandboarding en quadtochten naar de duinen zijn populair.

De Weltwitschia Drive, een route voor mensen die geïnteresseerd zijn in het fragiele ecosysteem van de woestijn, begint ongeveer 20 kilometer buiten Swakopmund. Je kan deze route zelf rijden. Hier ga je op zoek naar deze bijzondere woestijnplanten met 2 immense bladeren die 500 tot 600 jaar oud kunnen worden. Een permit is noodzakelijk!

Praktisch:

Toegang:

De toegangspoort bij Sesriem is open vanaf zonsopgang tot zonsondergang. De tijden wisselen dus. Bij ons ging de poort om 7h45 open (juli). 

Budget:

Toegang kost ongeveer 5€ per persoon (vanaf 16 jaar) en 2.5€ voor een auto. Dit geeft één dag toegang tot het park. Prijzen 2023.

Beste tijdstip:

Sossus heeft een heet en extreem droog woestijnklimaat. Er valt het hele jaar nauwelijks regen. In de zomermaanden (november-april) kan de temperatuur tot bijna 40 graden oplopen. Probeer je bezoek dan uiteraard zo vroeg mogelijk op de dag of tegen zonsondergang te plannen. In de winter (juli-augustus) wordt het tussen de 20 en 25 graden. 

Selfdrive of shuttle?

De rit naar Sossusvlei kan je perfect zelf rijden met je huurauto, de eerste 60 km van de weg is geasfalteerd en in zeer goede staat. Enkel de laatste 5 km gaat door los zand en vereist een goede 4x4. Met onze Toyato Hilux was dit geen probleem. Zorg er wel voor dat je de bandenspanning verlaagt. Ben je echter niet helemaal zeker, neem dan  shuttle (betalend). Die vertrekt vanaf de parking op 5 km van Sossusvlei.

Wat meenemen?

Water, iets om te eten en zonnecrème! Je kan er namelijk niks kopen. 

Wind: 

In de wintermaanden (juli-augustus) kunnen er sterke ‘south-west winds’ waaien. Die kunnen dagenlang aanhouden. Dat is natuurlijk vervelend want je wordt letterlijk gezandstraald bij het beklimmen van de duinen. Of het is zelfs helemaal niet mogelijk. Wij hebben dit niet ervaren, maar hoorden van andere toeristen dat het in de week voor ons verblijf echt niet te doen was, met winden tot 100 km/h.

Ballonvaren:

Voor wie veel budget heeft… een ballonvaart over de duinen en Sossus geeft een totaal andere kijk op de omgeving. Op weg naar Sossus zagen we veel ballonnen. Info vind je hier.


 Meer blogs:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.