Winters wandelen en vogels kijken in Waterdunen, Zeeland
December 2024
Hoewel Zeeland nog nauwelijks geheimen voor ons kent, stuiten we op een zwoele zomeravond, al wandelend, op de recent gebouwde huisjes van het nieuwste Molecaten vakantiepark. Dit park grenst aan Waterdunen, een natuurgebied dat in 2022 opende en een nieuwe hotspot voor vogels is. Hier, omringd door water en natuur, ontstond het idee voor een winters familieweekend…
Zaterdagochtend, het huisje is nog stil. Op de houten keukentafel staat een dampende kop koffie waarvan het aroma de hele ruimte vult. De eerste zonnestralen vallen door het grote raam, waar opa klaarwakker staat. Met zijn verrekijker stevig in de hand, turend naar de waterkant, duikt een eend net kopje onder. “Een fuut”, merkt hij op, terwijl in de verte een groepje eenden luid kwakend over het water scheert.
Natuur aan zet
Die waterkant maakt deel uit van natuurgebied Waterdunen, een uniek natuur- en recreatiegebied aan de Zeeuwse-Vlaamse kust. Het gebied is nog volop in ontwikkeling. Om de kustlijn te versterken begon men hier in 2019 met de bouw van een speciale getijdenduiker. Deze constructie laat het Noordzeewater gecontroleerd vanuit zee het land instromen bij eb weer uitstromen. Het resultaat is een fascinerend landschap van schorren en slikken, waar water en land, zout en zoet elkaar ontmoeten.
Het getij brengt volop leven in het gebied! Zilte planten en kruiden zoals lamsoor en zeekraal floreren hier, terwijl vissen, garnalen, schelpdieren en krabben steeds vaker hun weg vinden naar de ondiepe kreken. In het hart van het natuurgebied zijn vogeleilanden aangelegd, waar kustvogels zoals sterns en meeuwen rusten en broeden. Hoewel sommige delen er nog een beetje kaal uitzien, is de natuur nu zelf aan zet. Waterdunen groeit en verandert met de tijd.
Zilverreiger
Maar laten we terugkeren naar ons huisje aan het water, waar we met drie generaties vertoeven, en opa komt binnenwandelen met een mand vol warme, geurige broodjes.
In 2022 startte Molecaten Vakantieparken met de bouw van honderden vakantiewoningen in het gebied. Duurzaamheid staat hierbij centraal. De huisjes zijn modulair ontworpen om de natuur zo min mogelijk te verstoren. Er is gekozen voor natuurlijke materialen en energiezuinige systemen. Met namen zoals Lepelaar, Rietzanger en Bergeend, weerspiegelen de huisjes de nabijheid van water en vogels.
Ons huisje, Zilverreiger, is geschikt voor 6 personen en ligt perfect ingepast in het landschap. Binnen en buiten vloeien als het ware in elkaar over.
De drie de slaapkamers zijn klein maar functioneel. Over de bedden waren we het unaniem eens, de matrassen bleken verrassend comfortabel en we sliepen heerlijk. De moderne badkamer heeft een ruime inloopdouche, een apart toilet en voldoende opbergruimte. De open keuken is voorzien van alle gemakken terwijl de zithoek rust en ruimte uitstraalt. Mede door de grote raampartijen, die uitgeven op het overdekte terras en omliggende landschap.
Route ‘Vogel’
Tijd om erop uit te trekken! Goed ingepakt tegen de kou ademen we de zilte zeelucht diep in. Frisse zuurstof vult onze longen. Vanaf het huisje stappen we zo de Vogel-wandelroute op, een tip van de enthousiaste receptiemedewerkster Pascale. Volgens haar kom je “nergens dichter bij de vogels dan hier”.
Opa, met zijn trouwe verrekijker in de hand, is in zijn nopjes. Als ervaren vogelaar neemt hij zijn kleinkinderen mee op sleeptouw, bij wie de interesse duidelijk nog wat aanmoediging nodig heeft.
De wandeling stelt niet teleur! Het verharde pad slingert door het landschap en leidt ons via houten vlonderpaden en brugjes naar de vogeleilanden met beschutte observatiehutten. Onderweg bieden kijkschermen een blik op de vogels, zonder hun rust te verstoren. Bij de koloniehut leren we via de infopanelen meer over de trekvogels en hun jaarlijkse indrukwekkende reis vanuit Afrika naar het noorden. Opa’s verrekijker is op slag populair bij de jeugd, en om beurten observeren ze er de vele eenden en ganzen mee. De trekvogels zelf hebben we net gemist, die zijn alweer naar warmere oorden vertrokken.
Mijn huid tintelt van de kou en mijn adem maakt kleine wolkjes in de lucht. We bereiken de vuurtoren van Breskens, een icoon langs de Zeeuws-Vlaamse kustlijn. Gebouwd in 1868, geldt hij als de oudste nog bestaande gietijzeren vuurtoren van Nederland. Vanaf de zeedijk ontvouwt zicht het landschap: het brede strand, de ruwe Noordzee en de ingang van de Westerschelde. Aan de overkant schittert de haven van Vlissingen.
Strandpaviljoenen
Wandelen maakt hongerig! De brede zandstranden van Zeeland staan bekend om hun strandpaviljoenen. Alleen al tussen Cadzand en Breskens vind je er maar liefst 17, die ook tijdens de winter geopend zijn. Elk paviljoen heeft zijn eigen sfeer, van ‘Ibiza style’ tot ‘stoere strandjutter’.
Beachhouse 25, met zijn witte houten gevel en grote ramen, verwelkomt ons met open armen. Mijn wangen gloeien als we plaatsnemen aan een grote houten tafel bij de haard. Niet veel later klinken de glazen en genieten we van een rijke borrelplank. We zijn tenslotte in Nederland, waar aperitieven plaatsmaakt voor gezellig borrelen. Af en toe dwaalt mijn blik naar buiten, naar de eindeloze zee en de containerschepen die traag voorbijvaren.
Aan horeca trouwens geen gebrek in de regio. Jarenlang zette sterrenchef Sergio Herman met verschillende zaken in Cadzand de standaard hoog.
Ook in Breskens vind je volop culinaire verrassingen. Aan zee draait alles om vis, en dan is ‘t Vissershuis zo’n plek waar je niet alleen eet, maar de zee echt proeft. Het restaurant ligt tegenover de vissershaven. Terwijl wij er smulden van de dagverse vis, zagen we de meest indrukwekkende plateaus Oosterscheldekreeften sierlijk opgediend worden.
Groese polders en biertjes
De volgende ochtend is een kopie van de vorige. Terwijl de tieners genieten van een ‘slow morning’, trekken wij de wandelschoenen opnieuw aan.
Ditmaal verkennen we de Groese Polders, vlakbij Waterdunen. Hier wandel je een flink stuk op de dijk en langs de Zwarte Gatsche Kreek. Ook hier heeft de natuur de vrije hand, en grazende schapen, die zich niets aantrekken van de wandelaars, bepalen het landschap.
Onderweg kom je langs het speel- en bunkerpark Groede Podium. Kinderen kunnen zich uitleven op de avontuurlijke klimtoren, de waterspeeltuin met hangbruggen en boomstammen. Tussen deze natuurlijke speeltuigen herinneren enkele bunkers aan de Eerste Wereldoorlog.
Ook voor fietsers biedt de omgeving veel mogelijkheden. Met het fietsknooppuntennetwerk kan je eindeloos routes uitstippelen door de polders en over kilometerslange fietsdijken.
Vooraleer we terugkeren naar Waterdunen, stoppen we nog in het kunstdorpje Groede. Hier stappen we op goed geluk het Brouwerslokaal binnen. In het oude schoollokaal brouwt Dutch Bargain er eigenzinnige Zeeuwse biertjes. Hier werken ze seizoensgebonden en wordt voornamelijk bier van de tap geschonken. We laten de ober voor ons kiezen en proeven een Zeeuws Blondje, een hemelse ode aan de Zeeuwse Blondines…
En dan is het alweer tijd om huiswaarts te keren. Met spijt, maar voldaan en helemaal zen, trekken we de deur van de Zilverreiger achter ons dicht.
Hier komen we zeker nog terug, want we willen zien hoe de natuur in en rond Waterdunen zich verder ontwikkelt. Na de zomer en winter wordt de lente hét seizoen om naar uit te kijken. Want dan keren duizenden trekvogels terug en dat willen we nog wel eens meemaken.
Praktisch:
- Waterdunen ligt aan zee tussen Groede en Breskens. Vanaf Knokke is het 30 kilometer rijden naar het park.
- Molecaten Waterdunen bestaat uit een camping - ze verhuren ook glampingtenten – en vakantiepark met huisjes voor 4 tot 10 personen. Let op! Er wordt nog steeds gebouwd, houd er dus rekening mee dat je hier enige hinder kan van ondervinden in het landschap.
- Er zijn drie wandelroutes op Waterdunen: de vogelroute (5.5km), de zeekraalroute (4.5 km) en de golfroute (9 km). De vogelroute is toegankelijk voor rolstoelen. Parkeren kan bij de betalende parking Walendijk in Breskens. Honden zijn niet toegelaten in het kerngebied van het park!
Reactie plaatsen
Reacties