Langs de Tizi n’Test bergpas (Hoge Atlas) van Agadir naar Marrakech
maart 2025

Na een geweldig surf avontuur in Taghazout in de buurt van Agadir, rijden we met de huurauto via het Hoge Atlasgebergte naar Marrakech. We maken deze trip begin maart.
Vluchten:
We vliegen rechtstreeks met Ryanair naar Agadir vanuit Paris-Beauvais. De vlucht zelf duurt ongeveer 3 en een half uur en kost ons 45€ per persoon. De terugvlucht vanuit Marrakech kost precies evenveel…
Agadir Massira luchthaven ligt 22 km buiten de stad langs de weg naar Taroudant.
Met de taxi sta je in ongeveer 25 minuten in de stad. Er rijden ook bussen. Wij hebben een huurauto en vanaf de luchthaven is het nog 50 km, ongeveer een uur rijden naar Taghazout.
De internationale luchthaven Marrakech Menara ligt op 6 km van het bekende centrale Djemaa el Fna plein. In no-time sta je dus in hartje Marrakech.
Huurauto:
Wij huren altijd via RentalCars, en verschillende verhuurbedrijven vergelijkt. We komen uit bij Aircar, die in de terminal van de luchthaven van Agadir zit. Vier dagen autohuur (kleine SUV) kost 142€, all-inn verzekering inbegrepen. Absoluut niet duur dus. Wel komt er een dure one-way fee bij omdat we de auto in Marrakech inleveren.
Na een chille ochtend en laatste ontbijtje op het appartement (met regenboog boven de oceaan) is het tijd om de kust te verlaten en de lange rit naar Marrakech aan te vatten.
We kiezen voor de trage route langs de N7, dwars door het Hoge Atlasgebergte, een rit van 327 km. Als als goed gaat doe je hier ongeveer 6.5 uur over zonder tussenstops. Deze weg gaat over de Tizi n’Test bergpas, op 2093 meter hoogte.
De twee mooiste bergroutes van Marokko zijn ongetwijfeld die langs de Tizi n’Test en de Tizi n’Tichka bergpasse. Wij rijden dus de eerste route die Taroudant met Marrakech verbindt.
Praktisch:
Taghazout - Taroudant – Tizi ‘n Test pas - Marrakesh via de N7.
De totale rit is 327 kilometer lang en daar deden wij ruim 7 uur over, zonder stops!
De weg heeft enorm veel schade geleden onder de aardbeving van 2023 en grote stukken worden hersteld. De zeer slechte staat van het wegdek en de gigantische werken vertragen de rit aanzienlijk.
- Taghazout (Agadir) - Taroudant: 105 km, 1h45min
- Taroudant - Tizi n’Test (2093 meter) - Marrakech: 223 km, 5h15min
De Tizi n’Test route is schitterend, maar alleen met mooi weer te doen. Tijdens de wintermaanden is de pas berijdbaar maar er kan sneeuw vallen, check dus zeker het weerbericht vooraf. Ook zonder alle wegenwerken is dit een helse rit! De weg is behoorlijk bochtig me diepe afgronden.
Bij minder weer biedt de autosnelweg A3 (tol) een goed en veel sneller alternatief. Deze verbindt verbindt Agadir met Marrakech over een afstand van 250 kilometer. Hier komen mijn medereizigers, die minder fan van zijn scenic routes, tot grote ergernis pas halverwege de rit achter😊.
Route:
Agadir:
Bij vertrek uit Agadir valt op hoe er volop gebouwd wordt en hoeveel nieuwe wegen er recent aangelegd zijn. Marokko organiseert in 2030 het WK voetbal en tegen dan moet alles tiptop in orde zijn.
Anti-Atlas:
Na de drukte van Agadir rijden we door de Anti-Atlas, een vruchtbare vlakte langs de Sous rivier met kilometerslange plantages met citrus- en bananenbomen.
We rijden door kleine dorpjes en zien veel schoolkinderen en vrouwen bij de voedselbedelingen. Ook valt op hoeveel politiecontroles er overal zijn.
De amandel- en arganboom zijn symbolisch voor de streek. Jarenlang was de arganboom miskend, maar die wordt die nu heel erg beschermd. Marokko is de enige plek waar deze boom gedijt en de producten op basis van arganolie (zeep, lotion, olie voor de keuken,…) zijn gegeerd.


Taroudant:
Onze eerste stop onderweg is in Taroudant, dat ook wel ‘Klein Marrakech’ wordt genoemd. Taroudant voelt echter authentieker aan. De souks zijn ruimer opgezet en de verkopers dringen zich minder op. Al worden we wel meteen aangeklampt door ‘gidsen’ die ons persé door de stad willen rondleiden. Iets waar we geen zin en tijd voor hebben.
De Middeleeuwse stadsmuren zijn volledig intact én verschillende filmsscènes zijn in en rond dit stadje opgenomen. Zo is een groot deel van Ali Baba en de 40 rovers aan de noordkant van de medina gefilmd, met zicht op de besneeuwde toppen van het Atlasgebergte.



Naar de Tizi n’Test bergpas:
Na Taroudant rijden we langs nog enkele dorpen en na het Tafingoult stijgt de steeds slechtere weg over een afstand van 30 kilometer tot aan de top van de Tizi n’Test pas op 2093 meter hoogte. De temperatuur daalt op korte tijd van 22 graden in het dal naar 8 graden op de top.
Deze regio werd enorm getroffen door de aardbeving in september 2023. Zowat het hele wegdek wordt vernieuwd, een gigantisch werk.
We stoppen ongeveer een kilometer voor de top bij een soort tent/container. We spreken er met een man die vertelt hoe zijn mooie auberge/restaurant Sunset die er voorheen stond helemaal vernield is door de aardbeving. Hij zegt dat we op google maps moet kijken om te zien hoe mooi zijn auberge was en hoopt het ooit weer op te bouwen. Hij schenkt voorlopig nog thee en koffie… Het uitzicht over de bergen en de Sous vlakte is spectaculair. Wat een moed hebben de mensen hier toch. Respect!
Net voor de top passeer je nog auberge la Belle Vue, waar je iets kan eten en drinken en zelfs overnachten. Op de top zelf is nog een herberg, maar alles was gesloten toen wij er voorbijkwamen.








Aardbeving 8 september 2023:
Een zware aardbeving, met een magnitude van 6.8, in de avond van 8 september 2023 trof de regio hard. Het epicentrum lag 72 kilometer ten zuidwesten van Marrakech, en dus zowat alle bergdorpen van de Altas werden hard getroffen. Meer dan 2900 mensen lieten hierbij het leven en nog eens meer dan 5000 mensen waren zwaar gewond.
Veel huizen storten en en de schade aan de infrastructuur was enorm. Omdat grote delen van de weg beschadigd waren, geraakte de hulpverlening maar moeilijk ter plekke.
Meer dan anderhalf jaar na deze ramp leven mensen nog steeds in noodcontainers en tenten, wat een enorme indruk op ons naliet. Beelden hiervan hebben we amper genomen, uit respect voor de bevolking.
Westelijke Hoge Atlas:
Aan de andere kant van de pas (2100 m) is de weg eerst iets beter. We passeren het dorpje Tin-Mel, met zijn indrukwekkende moskee. Deze is niet meer gewijd en kan je dus ook als niet-moslim bezoeken.
De omgeving is prachtig maar al gauw ligt de weg er weer enorm slecht bij, met wegenwerken waar echt geen einde aan lijkt te komen. Verderop ligt Ijoukak, waar drie kilometer van de hoofdweg in Talat N’Yaaqoub op woensdag een echte authentieke souk wordt gehouden. Berbers dalen dan af uit de bergen om producten te kopen en verkopen.
We rijden de hele tijd naast de rivier en een groene vallei, langs de dorpen. Ook hier is er nog veel schade in de dorpen door de aardbeving en overal zijn tenten- en containerkampen opgezet, waar mensen nog steeds in wonen.




Nog verder kom je langs Ouirgane, dat aan een groot stuwmeer ligt. Deze plek is in de zomer erg populair bij de inwoners van Marrakech, die er wat koelte komen opzoeken. Je kan er ook mooie wandelingen maken.
Daarna passeer je Asni, waar op zaterdag een drukke weekmarkt is, die berbers uit de wijde omgeving aantrekt.
De djebel Toubkal, het ‘dak van Marokko’, is met 4167 meter de hoogste top van Noord-Afrika. Je rijdt ernaartoe door in Asni de afslag naar Imil te nemen, van hieruit kan je de Toubkal beklimmen.
Vanaf Asni is het nog een uurtje rijden naar Marrakech. Na Tahanaout wordt de weg rechter en kan je eindelijk weer wat doorrijden.
De N7 loopt helemaal tot aan de toegangspoort van de medina van Marrakech.
Wij droppen de huurauto op de luchthaven van Marrakech. Wonder boven wonder zonder schade!
We nemen de taxi en komen snel bij onze Riad aan.
Gelukkig maakt de warme ontvangst bij aankomst in de mooie riad veel goed bij mijn medereizigers🙂.
We zijn helemaal klaar om Marrakech te ontdekken. Dat verslag lees je hier.
Reactie plaatsen
Reacties